Amióta az utóbbi időben a zootaxonómia iránt érdeklődés megcsappant, kevés olyan védéssel lehet találkozni, amely a talajfauna valamely csoportjára fókuszál és azt kimondottan taxonómiai szempontból közelíti meg. Ezért is örvendetes tény, hogy egykori kollégámnak, Lazányi Eszternek pénteken megtekinthettem a PhD védését. Esztert régóta, még hallgató korából ismerem, így végig követhettem, hogyan vált egy lelkes egyetemistából  elkötelezett zootaxonómussá. Amikor hallgatóként az talajfauna egyik legérdekesebb csoportja, az ikerszelvényesek (Diplopoda) felé fordult a figyelme, nagyon megörültem, bár van egy kiváló ikerszelvényes kutatónk (Korsós Zoltán), azt gondoltam két embert bőven elbír ez a szép csoport. Eszter pénteki védése bebizonyította mindenkinek, hogy a taxonómiának van helye a nap alatt, és egy fiatal kutató is igen jelentős, nemzetközi szinten elismert eredményeket képes elérni szorgalmával, kitartásával és munkaszeretetével.

védésjpg.jpg

Eszter egy nagy fajszámú, problémás ikerszelvényes génusz rendberakását tűzte ki célul doktorijában, amelyben kétséget kizárólag remekül helyt állt. Neveket szinonimzált be, alnemeket rakott rendbe és definiált újra. Mindezek mellett még négy, eddig ismeretlen állatfajt is felfedezett és leírt a Balkán-félszigetről. Az előadása lendületes és nagyon érdekes volt, kár, hogy a terem akusztikája miatt a hozzászólók kérdéseit alig-alig lehetett hallani.

Bár Eszter már légy taxonómusként folytatja tovább a pályáját, biztos vagyok benne, hogy a legyek taxonómiai vizsgálatában is hasonló, maradandó eredményeket fog elérni! Ehhez kívánok neki sok erőt, szorgalmat, kitartást és ismét gratulálok a védéséhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr894684855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása