A korongatkáknál a nemek könnyen felismerhetőek az ivarlemezek alakja alapján. Mindkét nem ivarnyílása egy erősen szklerotizált ivarlemezzel borított, az ivarlemezek csapóajtószerűen felnyílnak, így biztosítva lehetőséget belső megtermékenyítéshez. A hímek ivarlemeze kicsi és kör vagy tojás alakú és a negyedik vagy a harmadik láb csípői között figyelhető meg. A nőstények ivarlemeze változatosabb, lehet pajzs vagy háromszög alakú, ismertek nyelv és négyszögletes alakú ivarlemezek is. Az alakjuk mellett nagyon változatos a felszínük is, lehetnek sima felszínűek is, de a legtöbb esetben vagy apró gödörkékkel, lyukakkal vagy ráncos mintázattal díszítettek. Nagyon változatos az elülső szegélyen levő függelékek alakja is, ez a tűalaktól a széles lemez alakúig sokféle lehet. Mivel a nőstények ivarlemeze fajra jellemző, így feltételezik, hogy a felszín kialakulásának és az elülső függelékeknek nagy szerepe lehet a fajtárs felismerésében, éppúgy mint a nőstény és a hím ivarszervet körül ölelő szternális szőrök alakjának és méretének is.himek.jpg

Hímek ivarlemezének elhelyezkedése és alakja a korongatkáknál

genital shields.jpg

Nőstények ivarlemezének elhelyezkedése és alakja a korongatkáknál

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr665911527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása