Az Uroobovella advena (Trägårdh, 1912) faj jól ismert denevérguano lakó korongatka. Előfordulásairól kevés adattal rendelkezünk köszönhetően a rejtett életmódjának. Az utóbbi időben hazánk több barlangjából is nagy számban előkerült. Erdély vizsgálata során sajnos kevés barlangi anyaghoz jutottam hozzá. Az egyik ilyen minta a Vargyas barlangból származott (Cheile Vârghişului), ahonnan a begyűjtött denevér ürülékből került elő ez a faj. Azt feltételezem, hogy a legtöbb erdélyi barlangban is előfordul, azonban a ritka barlangi gyűjtések miatt ismerjük ilyen hiányosan ennek a fajnak az erdélyi előfordulásait.  

Uroobovellaadvena-map.jpg

U. advena: a: háti nézete, b: hasi nézete, c: előkerülése Erdély területéről.

 

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr115911267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása