Nem olyan régen, csupán 12 évvel ezelőtt fedezte fel két román kutató a Protodinychus evansi Huţu & Calugar, 2002 faj Erdélyben. A Protodinychus fajok a legősibb korongatkák közé tartoznak, számos olyan karakterrel (pl. a tritosternum alakja vagy a gnathosoma szőreinek elhelyezkedése), amelyek nagyfokú hasonlóságot mutatnak a Gamasina alrenddel. Kevés fajuk ismert, sokan nem is sorolják a valódi korongatkák közé őket. Úgy tűnik, hogy a mostani vizsgálataim során újra megtalált Protodinychus evansi Huţu & Calugar, 2002 faj egy igaz erdélyi endemizmus, kizárólag Erdélyben fordul elő.

Protodinychusp.jpg

P. evansi: a: ventrális nézet, b: gntahosoma és a tritosternum, c: ismert előfordulásai.

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr515911490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása