A korongatkák egyedfejlődése, épp úgy mint a többi Mesostigmata fajnál öt stádiumból áll. A tojásból (1) a három pár lábbal rendelkező lárva (2) kel ki. A lárvát az egyedfejlődés során a négy lábú protonimfa stádium (3) követi, amely arról könnyen felismerhető, hogy a háti lemez még több pajzsból áll. A következő fejlődési stádium a másodlagos vagy deutonimfa (4), amelynek egységes háti pajzsa van, a hasi oldalon a mell lemezen még az ivari pajzsok hiányoznak. A másodlagos nimfából fejlődik ki a kifejlett egyed (5), ahol háti lemez egységes és a hasi oldalon a lábak csípői között már megfigyelhetőek az ivarnyílást fedő ivari lemezek.fejlstad.jpg

Egy korongatka egyedfejlődése a háti és a hasi oldalt mutatva: a: lárva, b: protonimfa, c: deutonimfa, d: kifejlett nőstény.

 

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr875911507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása