A Discourella helvetica faj előkerülésével összeállítottam a Romániában előforduló a Discourellidae családba tartozó fajok jegyzékét. Jelenleg öt faj romániai előfordulásáról van tudomásunk.

Ezek az alábbiak:

Discourella baloghi Hirschmann & Zirngiebl-Nicol, 1969

Discourella cordieri (Berlese, 1916)

Discourella dubiosa (Schweitzer, 1901)

Discourella helvetica Kontschán, 2011

Discourella modesta (Leonardi, 1899)

Ebből az öt fajból az első négy faj ritkának tekinthető, többségük Alpi-Kárpáti elterjedéssel rendelkezik. A család leggyakoribb faja a Discourella modesta, amely az európai talajmintákban igen gyakran megtalálható, elterjedése egészen Kelet-Ázsiáig húzódik és már Dél-Koreából is előkerült, valószínűleg az egész Palearktisz területén előfordul. Észak-Amerikában nem él, ott egy nagyon hasonló rokon faját, a Discourella modestasimilis fajt találhatjuk meg. Mivel a két faj egymásra nagyon hasonlít, csupán néhány kisebb karakterben térnek el egymástól, feltételezhetően egy vikariáns fajpár lehet, amely jelenség alig ismert a korongatkák világában.

D-modesta.jpg

Discourella modesta (Leonardi, 1899)

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr785529420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása