Az erdélyi talajmintákat tanulmányozva több helyről is egy érdekes, nagy termetű páncélosatka faj került elő, amelyet Collohmannia gigantea Sellnick, 1922 fajként azonosítottam. 

Ez a faj elsődlegesen Románia területéről ismert, azonban a Balkán félsziget országaiban, Ausztriában és az egykori Szovjetunió területén is előfordul, több kutató szerint az egész palearktiszból ismert, azonban az intenzív kutatások ellenére Magyarországról még nem mutatták ki.

A faj nagyon extrém a páncélosatkák között, mert a családjának (Collohmanniidae) egyetlen nemének egyetlen faja, és eltérően a páncélosatkák többségétől az ivari kétalakúság jól megfigyelhető az első és a negyed lábpár szőrein és egyéb függelékein. További érdekessége, hogy olajmirigyén keresztül olyan anyagokat bocsájt ki, amely veszély jelző szignálként is működik.

A vizsgálatok során a romániai mintákból Olténiából és Erdélyből is többfelől előkerült.

c-giganteass.jpg

Collohmannia gigantea Sellnick, 1922 oldaláról készített elektronmikroszkópos felvétel

c-gigantea-2ss.jpgCollohmannia gigantea Sellnick, 1922 hasoldaláról készített elektronmikroszkópos felvétel

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr945372054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása