Az atkák vizsgálata

2013.02.28. 08:58

A begyűjtött mintákból kifuttatott, kisózott tiszta anyag már csak az állatokat tartalmazza. Természetesen nem csak atkákat, hanem más csoportok (ugróvillások, bogarak, ászkák, ikerszelvényesek, álskorpiók és társaik) tagjait is megtalálhatjuk benne. Ebből az alkoholos mintából preparáló mikroszkóp alatt válogatjuk ki a vizsgálni kívánt csoportokat.

Kép 00222.jpg

Vegyes kisózott minták, amelyekből kiválogathatjuk az állatokat

A begyűjtött atkákat zárt és félig nyitott tárgylemezen vizsgáljuk. Zárt tárgylemezes vizsgálatnál az alkoholból kivett állatot zselatinos tejsavba (vagy más konzerváló, tisztító közegbe például, Hoyer oldatba vagy Kaiser oldatba), helyezzük, majd valamilyen gyorsan száradó festékkel (zománcfestékkel, vagy leggyakrabban körömlakkal) keretezzük. Ezt a módszert az apróbb, kevésbé domború állatok vizsgálatánál alkalmazzuk.

3.jpg
Atkák félig nyitott és zárt tárgylemezen

A vastagabb, nagyobb atkákat félig nyitott tárgylemez segítségével tanulmányozzuk. Erre mélyített tárgylemezeket használunk, amelyek mélyített részébe tejsavat cseppentünk és félig lefedjük fedőlemezzel. Így az állatot egy ecset vagy tű segítségével a megfelelő pozícióba tudjuk forgatni. Pár napos tejsavas kezelés után az állatok a vizsgálathoz megfelelően áttetszőek lesznek és a mélyített tárgylemezen jól vizsgálhatóak. A meghatározott állatokat ezután apró, 75%-os etanollal töltött fiolába helyezzük.

4_1.jpgAlkoholos gyűjteményi üveg a Magyar Természettudományi Múzeum Talajzoológiai Gyűjteményében 

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr175109431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása