A Baloghiatrigon alnemet Werner Hirscmann írta le 1979-ben, a már korábban Kubából leírt 12 Trigonuropoda faj számára. 2003-ban szerencsém volt eljutni a Dominikai Köztársasága, ahol megfogtam az alnem 13. faját is és új fajként le is írtam . Ebben a cikkemben felélesztettem az elfeledett alnemet, és az új faj miatt egy új illusztrált határozó kulcsot is összeállítottam. Akkor úgy tűnt, hogy az alnem fajai csak a Nagy-Antillákon (Kuba és Hispaniola) fordulnak elő, más helyekről, a kisebb szigetekről hiányoznak.

2008-ban lehetőségem nyílt megtekinteni a londoni Természettudományi Múzeum válogatatlan talajminta anyagát, amelyben egy egy újabb Baloghiatrigon fajt fedeztem fel, ismételten a Nagy-Antillák egyik szigetén, Jamaicán.

A környező területeket vizsgálva (Mexikó, Costa-Rica, Venezuela vagy Saint Lucia) nem kerültek elő további fajok, így azt kell gondolnom, hogy ez a szubgenusz karibi endemizmus, és a fajai csak a Nagy-Antillák szigetein fordulnak elő.

http://www.mapress.com/zootaxa/2008/f/z01856p066f.pdf

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01647954.2011.648659

Trigonuropoda (Baloghiatrigon) dominicana a Dominikai Köztársaságból:

Trigonuropoda_(Baloghiatrigon)_dominicana.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr644604870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása