A világ minden tájáról közöltek már a barlanglakó denevérek ürülékében (guanójában) talált atkákat. Ez alól a korongatkák sem kivételek. A trópusi területek barlangjaiban számos guanó-lakó korongatka ismert, azonban Európából eddig kevés fajt jeleztek. Az egyik legismertebb európai denevér ürülék-lakó korongatka, az Uroobovella advena (Tragardh, 1912) faj. Magyarország területéről két helyről ismert eddig, Erdélyben viszont a Vargyas-szoros egyik barlangjából került elő. Nem troglobiont faj, vagyis a barlangi életmódhoz történő alkalmazkodás morfológiai jelei (a test kifehéredése, hosszabb, erősebben szőrözött végtagok) nem figyelhetőek meg rajta, így azt kell feltételezni, hogy a barlangokba csupán a denevér guanó vonzza be. Pontos adatok az életmódjáról nincsenek, de a feltételezhetően, a többi ürüléklakó korongatkához hasonlóan, az ürülékben levő apróbb állatokkal (más atkákkal, fonálférgekkel) táplálkozik.

guanós.jpgUroobovella advena (Tragardh, 1912) háti és hasi képe

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr965530935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása