Darwin, a talajzoológus

2012.04.23. 19:54

Április 19-én volt Charles Darwin, ez egyik legnagyobb hatású biológus halálának 130. évfordulója. Néhány évvel ezelőtt, 2009-ben volt születésének 200. évfordulója és a Fajok eredete első kiadásának 150. évfordulója. Akkor az evolúcióbiológusok, ökológusok, elméleti biológusok és sokan mások tisztelettel emlékeztek meg Darwin életéről és munkásságról.

Azt a tényt azonban, hogy Charles Darwin volt az első talajzoológus sokan elfelejtik. Darwin utolsó könyve, a "The Formation of Vegetable Mould through the Action of Worms, with Observation on their Habits", már a giliszták viselkedéséről és a talajban betöltött szerepükről szól. 

Ebben a munkájában Darwin, tisztázta földigiliszták talajban betöltött szerepét, hiszen korábban sokan kimondottan kártékony állatoknak tartották ezeket az állatokat. Darwin most sem kerülhette el, hogy néhány szarkasztikus ábra ne jelenjen meg róla és a gilisztákról, de ez semmit nem von le abból a tényből, hogy Charles Darwin, az evolúció atya volt az egyik első talajzoológus.

 

 


 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr644469115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása