Kimondottan kedvelem a zoológiai érdekességeket. Jobban szeretek ritka, alig látott állatokkal dolgozni, mint egy szűk csoporton belül közel rokon fajokat tanulmányozni. Így bukkantam, a genfi múzeum laoszi anyagának tanulmányozása során egy újabb extremitásra, egy ismeretlen Messoracarus fajra. A Messoracarus fajok a Messoracaridae családba tartoznak a Leptantennus nemmel együtt, és így három fajjal (két Messoracarus és egy Leptantennus faj) alkotják ezt a kis családot. A család tagja mirmekofilok, vagyis hangyafajok fészkében, vagy magunkon a hangyákon fordulnak elő. Közös jellemzőjük, és erről könnyen felismerhetőek, a nőstények két hosszúkás, téglalap alakú ivari lemeze, amely egyedi a Mesostigmata atkák csoportjában.

Földrajzi elterjedésük is érdekes, a Leptantennus pendulipes fajt Kelet-Afrikából, a Messoracarus mirandus fajt Szicíliából, míg a Messoracarus emarginatus fajt Ausztráliából, Sydney környékéről írták le. Ezért is volt meglepő a laoszi faj előkerülése, amely számos karakterben különbözött az ismert fajoktól, bár a földrajzi távolság már előre sejtette, hogy egy ismeretlen faj került elő. A dolog külön érdekessége, hogy 1916-ban gyűjtötték az utolsó Messoracaridae fajt, vagyis majdnem száz éve senki sem látta ezeket az állatokat!

Messoacarus.jpg

http://www.mapress.com/zootaxa/2012/f/z03527p062f.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr774880497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása