Beköszöntő

2012.04.19. 17:55

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy kimozdulva a tudomány elefántcsonttornyából, minél több emberrel ismertessem meg a talaj apró lényeit. Elsősorban a saját új eredményeimet szeretném közérthető nyelven bemutatni, de be akarok számolni más kutatások új, érdeklődésre számot tartó eredményeiről is.

De miért épp a talajállatok?

Magyarországon nagy hagyománya van a talajzoológiai kutatásoknak. Az elmúlt fél évszázadban a magyar kutatók jelentős szerepet töltöttek be a a talajok állatvilágának megismerésében, mind hazai, mind külföldi és sokszor trópusi területeken is. A hazai kutatók által felfedezett új, eddig még senki által nem nem látott fajok mennyisége több ezerre tehető. De nem csak az új, eddig még ismeretlen fajok feltárásában dolgoztak a hazai kutatók, hanem ezen állatok a talajban betöltött szerepét is sokan, sokféleképp vizsgálták. Tanulmányozták a talajra hullt avar lebomlását, a talajállatok egyes közösségekben betöltött szerepét, illetve a talaj más élőlényeivel (pl. gombákkal) való kapcsolatát is. 

A talaj állatait leggyakrabban méret alapján szokás csoportosítani:

1, Mikrofauna - elsősorban a talajban élő egysejtű állatok tartoznak ide, 0.2 mm alatt,

2, Mezofauna - a kicsivel nagyobb, 0.2-2 mm állatok gyűjtőneve, ide tartoznak a fonálférgek, a kerekesférgek, az atkák, az álskorpiók, az ugróvillások, egyes bogarak és más rovarlárvák,

3, Makrofauna - nagyobb állatok csoportja, 2-20 mm, ide az ászkarákok,  százlábúak, ikerszelvényesek, rovarlárvák, televényférgek, csigák és pókok tartoznak

4, Megafauna - nagy méretű állatok gyűjtőcsoportja, a giliszták, az emlősök, nagyobb ízeltábúak tartoznak ide, méretük 2 cm felett van.

Természetesen ezek a kategóriák nem szigorú szabályok, sokszor ugyanazon csoportok  fajai más és más faunába tartoznak. 

 Néhány állat a talaj faunájából: O: páncélos atkák (Oribatida), U és T: korongatka (Uropodina), I: ászkarák (Isopoda), V: nyűgatka (Gamasina: Veigaiaidae), Pa: nyűgatka (Gamasina: Parasitidae), C: ugróvillások (Collembola), P: álskorpió (Pseudoscorpiones).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr84461505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása