Werner Hirschmann, a korongatkák jelentős kutatója, 1962-ben kolléganőjével (Irene Zirngiebl-Nicol) felfedeztek egy ismeretlen korongatkát Magyarország területén és elnevezték Uroobovella hungarica fajnak. A kor többi dolgozatához hasonlóan alig adtak róla leírást és csupán néhány részét rajzolták le az állatnak, sőt azt sem említették meg, hogy pontosan honnan is került elő, mik lehetnek az ökológiai igényei.

Uroobov-hung_1.jpg

Urobovella hungarica hasi nézete

Erdély korongatkáit kutatva bukkantam erre a fajra, Erdély egymástól viszonylag távol eső területeiről, az Erdélyi-Szigethegységből, Máramarosból, a Keleti-Kárpátokból és még Olténiából is előkerült. Erdély és Románia faunájára új faj, vagyis eddig még senki sem találta meg itt. Kiderült, hogy ez a faj főleg avarlakó, de tőzegmohákból és talajon élő zuzmók között is sikerül megtalálni. 

erdély-U-hung.jpgUrobovella hungarica előfordulásai Erdélyben

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr765174485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása