Erdély kutatása során az általam vizsgált atkák, a korongatkák (Uropodina) alrendjébe tartoznak a Mesostigmata renden belül. A Mesostigmata rend a Parasitiformes rendsorozaton egyik tagja, a parazita Ixodida (kullancsok), és a szubtrópusi, valamint trópusi Holothyrida és Opilioacarida rendekkel együtt. E három rendtől a test hasi oldalán, a csípők tövénél elhelyezkedő légzőnyílások alapján könnyen elkülöníthetőek a Mesostigmata rendbe tartozó atkák. A többi Mesostigmata atkától a korongatkák jól láthatóan elkülönülnek a gnathosoma szőreinek elhelyezkedése alapján, de nagyon jellegzetes a lábak szőreinek a redukciója és a légző nyílás helyzete is.

A másik rendsorozat (Acariformes) rendjeitől (Astigmata, Prostigmata és Oribatida) szintén egyszerűen megkülönböztethetőek a szabadon álló csípők, a légzőnyílások helyzete, valamint a meglévő tritosternum alapján.

rendszer_1.jpg

A korongatkák helye az atkák rendszerében

A korongatkák  morfológiája

 

Korongatkák  szájnyílás körüli régiója

A szájnyílás és környéke speciális felépítésű, ez a jól elkülönülő régió a gnathosoma, amely hypostomára és deuterostomára osztható. A deuterostoma felszínén csak néhány kisebb tüskét, fogat figyelhetünk meg, míg a hypostoma bonyolultabb felépítésű, és itt található maga a szájnyílás is. A szájnyílás mellett két fog-, vagy tőr alakú képződmény látható (corniculi), amelyek között a rövidebb vagy hosszabb, sima vagy tüskéket, szőröket viselő függelékek találhatóak (laciniae). A ventrális oldalon a négy hypostomalis (h1, h2 h3 és h4) szőr található, melyekre nagy formagazdagság jellemző.

A szájnyílás mögött egyes csoportokon megfigyelhető a labrum, és minden csoportnál jól látható a hosszabb-rövidebb szőröket és tüskéket viselő epistoma. E mögött figyelhetőek meg a csáprágók (chelicerae), amelyek sokszor a testbe húzva találhatók. Ezek felépítése is igen változatos. A mozgatható ujj (digitus mobilis) egyszerű felépítésű, míg a nem mozgatható ujj (digitus fixus) sokszor hosszan, hegyesen kihúzott, vagy különféle (pl. gomba alakú) függelékeket viselhet.

A gnathosoma eredésénél találkozhatunk a tritosternummal, amely alapi részből és többágú függelékből áll.

 gnathos_2.jpg

A nyűgatkák és a korongatkák gnathosomájának ventrális oldala (c: corniculi, l: laciniae, h: hypostomális szőrök, t: tritosternum)

 

A korongatkák testfelépítése

A testük egységes. A háti oldalon a primitívebb fajoknál a háti lemez több részből áll (dorzális lemez, posztdorzális lemez (más munkákban pygidiális lemez)), míg a fejlettebb fajoknál csak egy egységes dorzális lemez, egyes esetekben pedig holodorzális lemez található.

A dorzális lemez körül a marginális lemez található, amely egyes csoportoknál az elülső részen összenő a dorzális lemezzel. A hasi oldalon a szternális lemez összenő a ventrális lemezzel. A szternális lemezen találhatóak az ivarnyílások. A hímek ivarnyílása kör alakú lemezzel fedett, míg a nőstény ivarnyílását fedő lemez változatos, lehet kör-, pajzs- vagy nyelv alakú, és viselhet különféle függelékeket is.

Az genitális lemez mellett 5 pár mellszőrt találhatunk, a ventrális lemezen a ventrális szőrök láthatóak, míg a végbélnyílás körül 5 darab (két pár adanális és egy anális) szőrt is megfigyelhetünk. A négy pár láb közül az első pár előre áll, míg a másik három pár oldalirányba. A fejlettebb korongatkáknál a lábak a test mellé, speciális mélyedésekbe illeszthetőek (metapodal régió). A dorzális és ventrális szőrök alakja változatos, vannak egyszerű tű alakú, spatula alakú, levél alakú és T-alakú szőrök is. A kutikula díszítése is változatos, viselhet kör- vagy pont alakú díszeket, de kültakarójuk lehet bőrszerűen ráncolt is.

uropodina.jpgA korongatkák két jellegzetes csoportjába tartozó fajnak háti és hasi nézete

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr935177259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása