2010-ben egy furcsaságra bukkantam a kenyai talajminták tanulmányozása során. Egy nagy, lapos atka nősténye került elő, aminek három részből állt az ivarlemeze és nagy elkülönült anális lemezzel rendelkezett. A nagy összefoglaló munka, a Manual of Acarology áttekintése során, rájöttem, hogy ez az állat a Philodanidae családba tartozik, de az eddig ismert egyetlen fajtól, amely az USA-ban fordul elő, számos karakterben eltér. E-mailt írtam auszráliai kollégámnak (Dr. Owen Seemann), aki ezeknek a három ivarlemezes atkáknak (Trigynapsida) a specialistája, hogy milyen szokatlan állatot találtam. Megerősített, hogy jól gondolom, valóban egy ismeretlen, a Philodanidae családba tartozó állatot találtam, de annyira eltér az eddigi ismert fajtól, hogy a Philodanidae családot újra kell definiálni. 

A jelentős morfológiai eltérések miatt, egy új nemet állítottunk fel (Afrophilodana Kontschán & Seemann, 2011), és az állatot Afrophilodana africana Kontschán & Seemann, 2011 fajnak neveztük el. Furcsaság a dologban, hogy a Philodanidae család fajai csak az USA és Kenya területén fordulnak elő. Úgy gondoljuk, hogy valószínűleg több más, eddig még ismeretlen faj is élhet még, de a hiányzó kutatások miatt még nem kerültek eddig elő.

 1. Háti nézet; 2. hasi nézet; 3. mell lemez és az ivarlemezek; 4. nőstény ivarszerv

 Cikk: http://www.mapress.com/zootaxa/2011/f/z02753p052f.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr364462869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása