Két térkép, egy gondolat

2013.12.18. 11:55

A Trachytes nem fajairól már említést tettem egy korábbi blog bejegyzésben. Nem olyan régen egyesítettem az európai Trachytes fajok elterjedési adatait egy térképen és alábbi érdekességet kaptam.

Trachytes areas.jpg

Ha ezt a térképet számszerűsítem az alábbit kapom:

géncentrumok.jpg

A második térképen jól látszik (bár már az első is sugallja), hogy két nagy fajszámú terület van Európában, az egyik az Alpok-Kárpátok vonulata, míg a másik Erdély területe. A legtöbb fajt számláló régió Európában azonban Erdély területe 15 Trachytes fajjal. Feltételezhető, hogy az erdélyi területek, mint egyfajta diverzítási, fajképződési gócterületek lehetnek a Trachytes nem esetében.

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr175697759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása