Az év eddigi extrém meglepetése, a kelet-mediterrán elterjedésű Crinitodiscus nem előkerülése Közép-Európából, Romániából, Erdélyből. Az első előkerülés tudományra új fajt is eredményezett. Az állat az Erdélyi szigethegység déli területeiről került elő, amely az allochton Vardar lemezen fekszik, ami délről sodródott fel a mai helyére. Hipotézisem szerint vagy ezzel a lemezzel érkezett ide anno a génusz vagy a széles elterjedésű, Bosznia-Hercegovinában is ismert rokon faj (Crinitodiscus beieri Sellnick, 1931) perempopulációjáról vált le és evalválodott önálló fajjá. 

Figs1.jpgAz új Crinitodiscus faj háti és hasi nézete

 

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr615697792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása