Az első megjelent publikáció, amely Erdély területéről atka adatot tartalmaz az Karpelles Lajos bécsi tanár nevéhez köthető. Ebben a munkában, Karpelles az összes atkacsoportból közöl előfordulási adatokat az egykori Magyarország területéről, így természetesen számos erdélyi fajjal is találkozunk. A következő kimondottan erdélyi adatot Balogh János professzor közli 1937-ben, egyik első dolgozatában, amelyben egy tudományra új fajt (Oppia dorni Balogh, 1937) leírását adja meg a Déli-Kárpátokból. Ekkor már Erdély területe Románia része, így a későbbiekben már inkább a román kutatók tevékenysége válik hangsúlyossá Erdélyben. Intenzív talajatka kutatások indulnak Romániában, és ezzel együtt számos adattal is bővül Erdély atka faunisztikai feltárása. A páncélos atkák (Oribatida) kutatói közül kiemelhető Magda Călugăr, Michai & Nicolae Vasiliu, akik számos adattal és tudományra új fajjal gazdagítják Erdély területének ismeretét. Szintén a páncélos atkákkal, majd később a talajlakó ragadozó, Prostigmata rendbe tartozó Labidostommaidae családdal dolgozik az egyik legelismertebb román akarológus, Zicman Feider. Nevét számos leírt és róla elnevezett atkafaj őrzi (pl. a Mesostigmata Eulaelaps feideri (Fain, 1962), az Oribatida fajok közül a Plonaphacarus feideri Niedbała, 1987, a Lauroppia feideri Vasiliu et Ivan, 1999, vagy a Cepheus feideri Suciu & Panu, 1972). A romániai korongatkák feltárása során Marina Huțu számos erdélyi előfordulást is közöl, bár az erdélyi adatok száma elhanyagolható Románia más részeihez viszonyítva (pl. Bukovina vagy a Duna-delta). Jelenleg több román kutató is intenzíven foglalkozik a romániai talajatkák feltárásával. Iona Cristina Constantinescu és Cristina Cristescu kutatja Románia Erdélyen kívüli területeinek a korongatka faunáját, míg hasonló régiókban dolgozik Otilia Ivan és Adina Călugăr is, akik a talaj Oribatida és Mesostigmata fajait vizsgálják. A román kutatók mellett a magyarországi akarológusok mindig is fontosnak érezték Erdély faunájának a feltárását. Balogh János után Mahunka Sándor és Ujvári Zsolt tanulmányozta Erdély faunáját, számos tudományra új faj leírásával és több faunisztikai adattal segítették ennek a területnek a megismerését.

Oppiadorni.jpg

Oppia dorni Balogh, 1937

„A blog a TÁMOP 4.2.4.A/1-11-1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.”

A bejegyzés trackback címe:

https://talajzoo.blog.hu/api/trackback/id/tr155689768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása